ARACINIZI KIS SARTLARINA HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

ARACINIZI KIS SARTLARINA HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Kisin kendini daha da fazla göstermeye basladigi su günlerde gözümüz gibi baktigimiz arabalarimizi kullanmaktan vazgeçmek yerine gerekli önlemleri alarak keyif alarak yaptigimiz sürüslere güvenli bir sekilde devam edebiliriz.

Küçük gibi görünen bu önlemler aslinda büyük önem tasirken bizlere kolayliklar da saglar. Gelin bunlari hep beraber inceleyelim.

1- Lastik
Kis ve araba denince akla ilk gelen sey lastik olur. Yollarda ki kar ve buzlanma sartlarinda ulasimi daha rahat saglayabilmek için araçlarimiza kis lastigi takmamizda fayda var.

Çünkü yazlik olarak kullandigimiz lastikler 7 derece altindaki sicakliklarda sertlesmeye baslar. Bu nedenle yol tutusunda azalma meydana gelmektedir.

Kis lastiginde ise, özel profillerinin haricinde üretiminde kullanilan Silica esasli malzeme daha yumusak oldugundan, 7 derece altindaki hava sicakliklarinda kuru asfalt, karli ve buzlu zeminlerde tutunmayi arttirmaktadir.

Her seyden önce can güvenligimiz için bu adimi kesinlikle es geçmememiz gerekir.

Lastiklerin yani sira aracinizda her ihtimale karsin zincir, palet, ve kar çorabi gibi ekstra malzemeleri de bulundurmakta fayda var.

Çünkü bazen sartlar fazlasiyla zorlasabiliyor. Bu tarz ürünleri araciniza birebir uygun olarak kolaylikla tedarik edebilirsiniz.

2-Antifriz
Genel olarak 0 derece ve altinda radyatör suyuna katilarak suyun donmasini önleyen kimyasal madde olarak bilinmektedir.

Çogunlukla tavsiye edilen kullanim orani %50 su %50 antifrizdir. Karisim yaparken sert sulardan kaçinilmasinda fayda var.

Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katiklarin etkisini azaltmaktadir. Bu nedenle musluk suyu yerine yumusatilmis ve distile edilmis su (Saf su) kullanilmasi tavsiye ediliyor.

Tüm antifrizler birbirine benzememektedir. Piyasadaki antifriz ürünleri birbirleriyle kalite bakimindan farklilik göstermektedir. OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilen antifrizler içerigindeki katiklarin kimyasal özellikleri sayesinde daha uzun ömürlü olmakla beraber hem de asinmaya karsi daha iyi koruma saglarlar.

Genel kullanim süresi olarak antifrizler ekleme yapilmadan yilda 1 defa degistirilerek kullanilir. Piyasada gelismis olarak bulunan ürünler ise 3 yila kadar kullanim imkani sunmaktadIR.

    Bunun haricinde aracimizdaki cam suyu haznesi kismina da antifrizli cam sularini kullanabilirsiniz. Bazi yerlerde camsil tarzi ürünlerin kullanilabileceginden bahsedilmektedir.

    Ama bu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü camsil ve türevleri tarzi ürünler silecek silgilerine zarar vermekte, tortu birakmakta, su kanallarini tikamakta ve baska maddelerle karistirildiginda araç boyasina zarar vermektedir.

3-Buz ve Buguya Karsi Önlemler
Aracin iç hava sicakligi ve disaridaki hava sicakliginin farkindan kaynakli olarak araç camlarinda bugulanma meydana gelmektedir. Kis mevsiminde bu problemle çok sik karsilasilmaktadir. Görüs mesafesini çok büyük derecede düsürmekte olup rahat araç kullanimini engeller. Buguyu gidermek için bez yardimiyla sürekli cami silmeye ugrasmak dikkatinizi dagitarak trafikte kazalara sebebiyet vermektedir. Bu tarz bir sorunu bugu önleyici gibi basit bir ürün ile çözmek mümkündür. Kullaniminin herhangi bir eksi yönü bulunmamaktadir.

Kisin karsilastigimiz bir diger sorunda özellikle gece havanin asiri sogumasindan kaynakli olarak otomobilin cam, kilit, kapi lastikleri, silecekler ve farlarda meydana gelen buzlanmalardir. Bunlarda yine bizi ugrastirmaktadir. Buz tutan cami buz kazicisiyla kazimak en yaygin yöntemdir. Fakat bu ürünlerin üretildikleri malzemelere bagli olarak cama zarar verme riski bulunmaktadir. Bunun yerine piyasada buz çözücü sprey tarzinda ürünler bulunmaktadir. Bu ürünleri aracinizda buz tutan çogu yerde kolayca kullanabilirsiniz.

(Cam, kilit, silecekler, farlar vs…)

4-Genel Bakimlar
Tüm bu durumlar haricinde kisa tam anlamiyla hazir olmak için aracimizin genel bakimlarini da yapmamizda fayda vardir. Akü kontrolü, fren tertibatinin gözden geçirilmesi, silecek süpürgelerinin degistirilmesinin yani sira mazot donmasini engelleyici katki maddelerinin kullanilmasi gibi adimlardir.

    Normal sartlarda saglam olan bir akünün donma derecesi -50 ile -70 derece arasinda olarak bilinmektedir. Fakat akünüz eskidikçe bu donma derecesi 0 ile -10 derece arasina dogru kaymaktadir.

Kis mevsiminde gece sicakliklarin düsmesi sonucunda akünüz eski ise donma meydana gelmesi gayet muhtemel bir sonuçtur. Bu nedenle akü kontrolünü muhakkak yapmakta fayda vardir.

    Normal hava sartlarinda bile fren bakimlari yapilmadiginda araç kullanimini olumsuz etkilemektedir. Kis aylarinda bu durum daha büyük önem arz etmektedir. Günümüzde çogu araçta yaygin olarak disk frenler kullanilmaktadir.

Fren yaptikça bu disklerde baski meydana gelir ve araç yavaslar. Zamana bagli olarak bu fren disklerinde ve fren balatalarinda asinma meydana gelir. Bu yüzden bunlarin belli araliklarla kontrol edilmesinde fayda vardir. Diskler ve balatalar eskidiginde fren mesafesi artmaktadir.

    Ani fren gerektiren durumlarda aracin durma mesafesi uzadigindan kazaya sebebiyet verebilir. Kis mevsimine hazir olabilmek için bunlari da kontrol etmeliyiz.

   Silecek süpürgeleri de kullanildikça zamanla eskiyen bir parçadir. Eskimesi sonucunda silecekleri çalistirdigimizda istedigimiz verimi elde edemeyiz. Cami istedigimiz temizlige ulastiramadigi gibi cama zarar verme ihtimalini de meydana getirir.

Daha uzun ve saglikli bir kullanim amaciyla muz silecek kullanimini tavsiye edebiliriz.

    Hava sicakliginin düsmesinden kaynakli olarak meydana gelen bir diger olayda mazotta donmalardir.

Genel olarak ön görülen donma derecesi -20 olarak bilinmektedir. Geceleri sicakligin çok fazla düstügü bu mevsimlerde bunu önlemek amaciyla kislik mazot katkisi tarzi ürünler kullanarak bunun önüne geçebiliriz. Ayrica bu katki maddeleri aracinizin çekisini ve yakitini da etkileyerek daha iyi performans almanizi saglar.

Bir yanıt yazın