Logoları Farklı Ruhları Aynı: Ortak Platform Kullanan Otomobiller

Otomobil sanayisinde uygulanan ve her geçen gün yaygınlaşan eğilim ortak platform kullanımını ve ortak platform kullanan otomobilleri mercek altına aldık.

Platform Nedir?

Otomotiv dünyasında “platform” en basit tanımıyla bir aracın oluşturduğu temel yapıyı ifade ediyor. “Şasi” olarak da bilinen platformun temel görevi; motor, şanzıman, aks gibi otomobilin tüm parçalarını taşımak ve bir arada tutmak. Bunun dışında; kaza anında güvenliği sağlamak, tüketimi düşürmek, performansı artırmak, güçlü yol tutuşu ve dinamizm sunmak araç platformunun diğer görevleri arasında yer alıyor. Tüm bunlar için araç platformunun üretiminde hafif ve dayanıklı malzemelerin kullanımı önem kazanıyor.
    

Ortak Platform Ne Anlama Geliyor?

 

Ortak platform, mini bir otomobilin de lüks bir sedanın da aynı otomobil bandından çıkmasına imkan veren teknolojinin adı. Örnek vermek gerekirse; yaygın olarak kullanılan Volkswagen’in geliştirdiği MQB platformunda, ön aks bölümü tüm modellerde aynı kalırken burun, yaşam kabini ve arka bölümde değişiklikler yapılabiliyor. Böylece 40’tan fazla otomobil modeli hızlı ve pratik bir şekilde üretiliyor. 

Ortak Platformun Avantajları

Farklı otomobil markaları neden ortak platform kullanıyor? Ortak platform kullanımının tüketiciye ne gibi bir faydası olabilir? Kafanızda soru işareti varsa konuyu biraz daha netleştirelim.

       Üretici için ortak platform;

  • Geliştirme, tasarım ve üretim maliyetinde düşüş,
  • Basit, kaliteli ve hızlı üretim süreci,
  • Depolama avantajı anlamına geliyor.

    Tüketici için ise ortak platform;

  • Yedek parça ve yetkili servise erişim imkanının çoğalması,
  • Benzer kalitede üretilen otomobile daha uygun fiyata sahip olma avantajı demek.

Ortak Platformun Dezavantajları

 

Ortak platform kullanımının birçok avantajı olsa da dezavantajı da yok değil. Ortak platform kullanmanın dezavantajları neler? Göz atalım:

  • Bir platformun birçok otomobilde kullanımı ile birbirine benzer birçok otomobili sokaklarda görmemiz mümkün hale geliyor. Bu durum otomobil üreticilerinin işini zorlaştırıyor. Yeni bir otomobil modelini benzerlerinden ayrıştırarak ayrıcalıklı bir konuma getirmek, özgün ve benzersiz bir otomobil algısı yaratmak neredeyse imkansız hale geliyor.
  • Platforma monte edilen elemanların platform ile uyumsuz olması durumunda ise maliyeti düşürme amacıyla kullanılan ortak platform, maliyetlerin artmasına sebep olabiliyor.
  • Ortak platform kullanan otomobillerde aynı parçalar sıkça tercih ediliyor. Bunun sonucunda seri üretimde gözden kaçmış bir arıza tüm modelleri etkiliyor.

Ortak Platform Kullanan Otomobillerin Farkları Nelerdir?

Teknik açıdan oldukça benzer yapılara sahip olan otomobiller, bazı noktalarda farklılaşıyor. Donanım farkları, kokpit tasarımındaki farklılıklar, ağırlık farkı ve süspansiyon ayarındaki farktan dolayı ortak platforma sahip otomobiller aynı güvenliği ve sürüş karakterini sunmuyor. İç ve dış tasarımın yanı sıra tercih edilen malzeme kalitesi değişiklik gösteriyor. Ortak platforma sahip otomobillerde; markanın ve modelin imajından kaynaklanan fiyat farkları görülüyor.

En Bilinen Platform Çeşitleri

Ortak platform kullanımının avantajlarından faydalanmak isteyen otomotiv markaları ürettikleri platformlar ile isimlerinden söz ettirmeyi başarıyor. Yaygın olarak kullanılan platform çeşitlerine baktığımızda MQB platformunun yaratıcısı Volkswagen’in rakiplerinden bir adım öne çıktığını söylemek yanlış olmaz. Toyota, Ford, General Motors, Hyundai-KIA, Honda ve Renault Nissan; ürettikleri platformlar ile dikkat çeken diğer markalar.

 Volkswagen Platformları: MQB, MLB2, A05  
 Toyota Platformları: TNGA, MC
 Ford Platformları: C1, B3, D3, EUCD  
 General Motors Platformları: D2XX  
 Hyundai-KIA Platformları: PB, GB
 Honda Platformları: CCA
 Renault-Nissan Platformları: CMF-CD, CMF-B, CMF-A

Aynı Platformu Kullanan Otomobil Modelleri

Peki satış rekorları kıran otomobiller hangi platformu kullanıyor? Hangi otomobil modelleri aynı platformu paylaşıyor?

Hyundai i20 – KIA Rio

 

Şehri keşfetmeniz için tasarlanan hatchback otomobiller Hyundai i20 ve KIA Rio; PB platformunu kullanıyor.

hyndai-i20-kia-rio

Volkswagen Touareg – Porsche Cayenne

 

Lüks SUV segmentinin dikkat çeken isimleri Volskwagen Touareg ve Porsche Cayenne de aynı platformu kullanan otomobillerden. 

vw-toureg-porsche-cayenne

Audi A4 – Volkswagen Passat

En çok tercih edilen sedan otomobiller Volkswagen Passat ve Audi A4’ün ortak özellikleri: B5 platformunu kullanmaları. 

audi-a4-volkswagen-passat

Volkswagen Golf – Seat Leon – Skoda Octavia

Kompakt sınıfın yükselen yıldızları Volkswagen Golf, Seat Leon ve Skoda Octavia MQB platformunu paylaşıyor.

vw-golf-seat-leon-skoda-octavia

Chevrolet Cruze – Opel Astra

C segmentinin başarılı oyuncularından Opel Astra ve Avrupa’da satışlarını durdurma kararı alan Chevrolet markasının Cruze modeli General Motors’un geliştirdiği D2XX platformunu paylaşıyor.

chevrolet-cruze-opel-astra

Ford Focus – Mazda 3 – Volvo V50

 

Satış rekortmeni Ford Focus; Mazda 3 ve Volvo V50 ile Ford’un ürettiği C1 platformunu paylaşıyor.ford-focus-mazda-3-volvo-v50

Nissan Navara – Mercedes Benz X Class – Renault Alaskan

Arazide de şehirde de güçlerini sergileyen pikaplar Nissan Navara, Mercedes Benz X Class ve Renault Alaskan Nissan’ın platformunu paylaşıyor.

 

nissan-navara-mercedes-benz-x-class-renault-alaskan   

Nissan Leaf – Renault Zoe

Geleceğin teknolojisini kullanan elektrikli otomobiller Nissan Leaf ve Renault Zoe de aynı platform ile otomobil severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

nissan-leaf-reanult-zoe

Volkswagen Polo – Seat Ibiza – Audi A1

 

Küçük şehir otomobilleri Volkswagen Polo, Seat Ibiza ve Audi A1, VW’in A05 platformunu kullanıyor.

volkswagen-polo-seat-ibiza-audi-a1

Bir yanıt yazın