Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi

Plaka değişikliği nasıl yapılır? Plaka değişikliği için gerekli şartlar nelerdir? Plaka değişikliği için hangi belgelere ihtiyaç vardır? Nereden randevu almak gerekir? Ücreti ne kadardır? Plaka değişikliği ile plaka yenileme arasında ne gibi farklar vardır? Özel plaka nasıl alınır? Plaka yenileme ve değiştirme hakkında tüm sorularınızın cevabını plaka yenileme ve değiştirme rehberimizde bulacaksınız.

Satış Sebebiyle Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

 

plaka-degisikligi-nasil-yapilir

İlk adım: Plaka değişikliği yapmak için gerekli şartları sağladığınızdan emin olmalısınız.

İkinci adım: Başvuru işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeleri tamamlamalısınız.

İlk adım: Notere gitmeli, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz.

Dördüncü adım: Satış işlemi sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurmalısınız.

Bazı şehirlerde öncesinde Emniyet Genel Müdürlüğüne gitmeden önce randevu almanız gerekiyor. İstanbul’da yaşıyorsanız İstanbul Emniyet Müdürlüğü E-Randevu Sistemleri sayfasından, Ankara’da yaşıyorsanız Ankara Emniyet Müdürlüğünün internet sayfasından randevu alabilirsiniz.

Son adım: Tüm bu adımları tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığınız plakanızı bildiren kağıtla size en yakın Şoförler Odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz.

İkamet Değişikliği Satış Sebebiyle Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

 

İlk adım: Nüfus Müdürlüğüne giderek ikamet belgesi almalısınız.

İkinci adım: Vergi Dairesinden aracınızın ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi olmadığını gösteren bir belge almalısınız.

Üçüncü adım:
Şoförler Odasından adres değişikliği nedeniyle plaka değiştirmek istediğinizi belirtmelisiniz. Şoförler Odasında sizin adınıza dosya düzenlenecek ve bunun için ücret ödemeniz gerekecek.

Dördüncü adım:
Şoförler Odasından aldığınız dosyayla Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubeye başvurmalısınız. Öncesinde yaşadığınız şehrin randevu sayfasından randevu almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Beşinci adım: Şoförler odasından alacağınız dosya ve gerekli diğer evraklar ile birlikte Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubeye gitmeli, gerekli ödemeyi yapıp başvurunuzu tamamlayarak yeni plaka talep fişini almalısınız.

Son adım: Tüm bu adımları tamamladıktan sonra size en yakın Şoförler Odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz. Plakanızın basımı 15-20 dakika sürecektir. Yeni plakanızı kullanmaya başladıktan sonra aracınızın sigortasını güncellemeyi ihmal etmemelisiniz.

Plaka Değişikliği İçin Gerekli Şartlar

  • Plaka değiştirmek için;
  • İkinci el otomobil satın almış olmanız veya ikamet değişikliği yapmanız,
  •  Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin müracaat etmesi,
  •  Otomobilin MTV borcunun olmaması,
  • Aracınızın muayenelerini yaptırmış olmanız gerekiyor.

Plaka Değişikliği İçin Gerekli Evraklar 

 

  •  Nüfus cüzdanı
  • Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi
  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları
  • Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Şoförler odasından alınan nakil dosyası

Plaka Değişikliği Zorunlu mu?

Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz bulunmuyor.

Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadardır?

Plaka değiştirme ücreti 2017 yılı için 240 TL olarak belirlenmiştir.

Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?

Aracın satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değişimini 30 gün içinde yapmanız gerekiyor. Bir aylık sürede işlem yapmamanız halinde plakanızı değiştirmeniz mümkün olmuyor.

Plaka Yenileme Nedir?

 

Plaka yenileme, plaka değiştirmeden farklı bir işlemdir. Otomobilinizin plakası yıprandığında ya da hasar gördüğünden plakanızı, plaka bilgileriniz değişmeden yenileyebilirsiniz.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

 

plaka-yenileme-nasil
İlk adım: Emniyet Müdürlüğünün resmi internet sitesinden araç plaka yenileme randevusu almalı, gerekli evraklar ile birlikte Emniyet Müdürlüğüne gitmelisiniz.

İkinci adım: Trafik Tescil Birimine plakanızın yenilenmesi için başvuruda bulunmalısınız.

Son adım: Trafik Tescil Biriminden sonra yönlendirildiğiniz Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezlerinde plakanızı bastırabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar

 

  •  Nüfus cüzdanı fotokopisi
  •  Araç ruhsatı ve fotokopisi
  •  Eski plakalar

Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

Tek plaka yenileme ücreti 2017 yılı için 15,50 TL, iki plakayı da yenilemek isterseniz yenileme ücreti 31 TL.

Hangi plakalar ağır kusurlu sayılıyor?

Plakanız yasalarca ağır kusurlu kabul ediliyorsa ceza ödememek için plakanızı yenilemeniz gerekiyor. Ağır kusurlu kabul edilen plakaların özellikleri:

  • App plakalar (Yasal olmayan yollarla basılan plakalar)
  • Üzerinde vida yer alan plakalar
  • Deforme olmuş plakalar
  • Üzerinde damgası olmayan plakalar

Özel Plaka Nasıl Alınır?

 

Aracınızın sizin belirlediğiniz harflerden oluşan, “özel plaka” denilen plakalara sahip olmasını istiyorsanız öncelikle istediğiniz plaka adresinde ikamet edip etmediğinize bakılıyor. Almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığını da e-devlet üzerinden sorgulayabiliyorsunuz.

Özel plaka almak için gerekli şartları sağlıyorsanız bulunduğunuz ilçenin Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekiyor. Trafik Vakfına yapılan belirli bir bağıştan sonra özel plakanızı teslim alabiliyorsunuz. Özel plaka ücretleri istediğiniz plakanın arz-talep oranına göre değişiklik gösteriyor.

Bir yanıt yazın